Zařizujete novou kuchyň? Váhali jste mezi moderním provedením nebo dřevěnou klasikou? Nejedna hospodyňka stále touží po dřevěné kuchyňské lince. Dřevo, jeden z nejužívanějších přírodních materiálů, zcela jednoznačně působí komerněji a útulněji. Pojďte se podívat na nejpodstatnější výhody a nevýhody kuchyně s dřevěnou linkou.
Pokud jste přírodním nadšencem a rádi se obklopujete čistými produkty, pak není třeba dlouze rozmýšlet nad dřevěným zařízením kuchyně, počítejte však s tím, že taková forma vyžaduje patřičnou údržbu. Bez dostatečné údržby by se linka v krátké době opotřebovala, narozdíl od linek z jiných materiálů by se takové opotřebování ihned projevilo.
Dřevo a voda nikdy nejdou dohromady a u dřevěné linky to platí obzvlášť. Okolo dřezu po umytí nádobí zůstává ohromná spoušť, kterou je třeba okamžitě utřít, ale i tak se dřevo může postupem času kroutit a vyblednout. Proto je vhodné zvolit speciálně ošetřený povrch, který vodě a vlhkosti lépe odolá. Do pravidelné péče o linku zařaďte potírání na dřevo určeným olejem, voskem a občas linku naimpregnujte. Zní to jako nákladná záležitost, ale věřte, že vynaložené úsilí se vyplatí a Vaše linka takovou péči potřebuje.
Docela často se setkáte s výskytem skvrn nebo popálením dřevěné plochy, které vypadá tak, že se ho už nikdy nezbavíte. Opak je pravdou. Drobné povrchové úpravy nevyžadují velký um a tudíž se do nich můžete pustit i sami.
Rutinní údržba
Kromě běžného a pečlivého očištění používaných ploch od veškerých nečistot, je vhodné povrch osmirkovat a poté natírat ochranným olejem. K čištění stačí sůl a citron namísto chemických prostředků. Takovým postupem lze vyhladit linku poškozenou různými oděrkami a škrábancemi od nože. Dalé se doporučuje používat kondicionér s vysokým obsahem včelího vosku, který dřevo chrání před poškozením i do budoucna.
Jestliže jste se pro dřevo nadchli, určitě u své představy zůstaňte. Budete tak vlastníkem jedinečné, odolné a přívětivé kuchyně, což se za trochu péče jistě vyplatí.