Sushi: co potřebujete vědět o asijské specialitě

Square

Když téměř kdekoli toto slovo pronesete, většině lidí se hned vybaví dvě věci, kterými jsou rýže a syrová ryba. Myšlenka je ale mylná ve dvou aspektech. Nejenže těmito dvěma složkami pokrm zdaleka nekončí, syrové ryby se k jeho přípravě rozhodně nemusí použít. Vše záleží na tom, který druh se rozhodnete konzumovat.
čerstvé suši
K získání základního přehledu poslouží seznam, ve kterém jsou základní typy sushi seřazeny dle oblíbenosti:
1.       Maki
Nejtypičtější, nejznámější druh. Rýžová směs je zabalena spolu s rybou v řase.
2.       Nigiri
Rýžový váleček zlehka potřený wasabi pastou, na němž je položen plátek například rybího masa.
3.       Uramaki (neboli california roll)
V podstatě obrácené maki. Ryba či zelenina v řase je obalena rýží. Povrch se často zdobí sezamem či kaviárem.
4.       Temaki
Nori tvoří kornoutek, ve kterém je zabalená rýžová směs, rybí maso, případně i jiná přísada.
5.       Sashimi
Jedná se o druh neobsahující rýži. Natenko nakrájená, ozdobně servírovaná syrová ryba.
 
Už jste si vybrali preferovaný typ, ale před samotným vyzkoušením jídla se ohlížíte na své zdraví? Potom Vás může uklidnit, že sushi má na zdraví hned několik pozitivních dopadů. Je skvělým zdrojem antioxidantů, které pomáhají chránit organismus před oxidačním stresem. Je bohaté na esenciální omega 3 mastné kyseliny, čímž podporuje správné fungování metabolismu a imunity. Obsahuje kvalitní bílkoviny a pomáhá tělu doplňovat potřebný vápník. Na oběhový systém působí blahodárně nejen, jako prevence aterosklerózy, ale dodává i železo, které je nezbytné k tvorbě krevního barviva. A nakonec, díky obsahu ryb organismu přináší jód, čímž napomáhá správné funkci štítné žlázy a brání rozvoji hypotyreózy.
hůlky a suši
Kromě těchto medicínských benefitů má ještě jeden, bonusový pozitivní efekt. Jelikož neobsahuje olej, jedná se o jídlo dietní, díky kterému si můžete dopřát večer strávený v restauraci, po kterém neztloustnete.