Seznamte se s microgreens

Square

Od svého představení světu v 80. letech 20. století získávají microgreens stále více na popularitě. Jedná se o malé rostlinky, které ale mají velké množství živin. Dokonce více, než kolik jich obsahuje jejich dospělá varianta. O co se vůbec jedná, jak člověku prospívá a jaké jsou její druhy?

Microgreens představuje mladé zelené rostlinky o výšce v rozmezí 2,5 až 7,5 cm. Mají aromatickou chuť a tolik živin, pro které jsou ceněny nejen ve zdravé výživě, ale také mezi dietáři. Jedná se o stádium mezi klíčky a mladou rostlinou. Klíčky ale na rozdíl od nich nemají listy a sklízejí se po 2 až 7 dnech. Oproti tomu microgreens můžeme sklízet teprve 7 až 21 dnů po klíčení. Dalším rozdílem je to, že klíčky jíme celé, tedy i s kořeny, zatímco mladé výhonky zastřihujeme nůžkami nad úrovní půdy a konzumujeme pouze jejich nadzemní část.

    nature-3480648_960_720

     

    Pěstovat lze velkou spoustu druhů semen, kromě zeleniny sem patří také bylinky. Známe tyto druhy:

    • Brukvovité (květák, brokolice, zelí, řeřicha, ředkvička, rukola)
    • Hvězdicovité (salát, čekanka)
    • Miskovité (kopr, mrkev, celer, fenykl)
    • Amarylkovité (česnek, cibule, pórek)
    • Laskavcovité (amarant, řepa, špenát)
    • Tykvovité (meloun, okurka, dýně)
    • Obilniny (rýže, oves, ječmen, pšenice, kukuřice)
    • Luštěniny (cizrna, fazole, čočka)
    • Byliny (bazalka, koriandr)

    Živinami jsou tyto mladé výhonky nabité, přesný obsah se ale liší dle každé odrůdy. S jistotou lze ale říci, že se jedná o antioxidanty, které zpomalují proces stárnutí a pravidelná konzumace působí jako prevence vzniku mnoha nemocí. A to především díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a rostlinných sloučenin, které jsou pro tělo velmi užitečné. Coby antioxidant snižuje nejen vznik srdečních onemocnění, ale také vznik diabetu, Alzheimerovy choroby či některých typů rakoviny. Na vědecké potvrzení všech pozitivních účinků se nicméně ještě stále čeká.

    joy-2483926_960_720

    A jsou s konzumací semen spojena také nějaká rizika? Obecně je konzumace považována za bezpečnou, pro jistotu a nedostatek testů, by se jí ale měli vyhnout těhotné ženy. Existuje riziko vzniku otravy z potravin a také vznik bakterií salmonely a E-coli, který je spojen s teplými a vlhkými podmínkami, které pro svůj růst vyžadují.